کاوش موضوع طیف سنجی جرمی
صفحه اصلی
طیف سنجی جرمی
طیفسنجی جرمی (به انگلیسی: Mass spectrometry) (به اختصار: MS)، یکی از فنون تجزیهای است که جهت اندازهگیری نسبت جرم-به-بار یونها به کار میرود. این نتایج به صورت «طیف جرمی» نمایش داده میشوند که نمودار شدت به عنوان تابعی از نسبت جرم-به-بار است. طیفسنجی جرمی در حوزههای متفاوتی استفاده شده و در نمونههای خالص و همچنین مخلوطهای پیچیده مورد استفاده واقع میشود.
طیفسنجی جرمی نوعی نمودار سیگنال یونی است که تابعی از نسبت جرم-به-بار است. این طیفها جهت تعیین امضای عنصری یا ایزوتوپی یک نمونه مورد استفاده قرار میگیرد که جرم ذرات و مولکولها بوده و همچنین جهت تعیین هویت شیمیایی یا ساختاری مولکولها و سایر ترکیبات شیمیایی از آن استفاده میشود.
اغلب در فرایندهای MS، یک نمونه که ممکن است جامد، مایع یا گازی باشد یونیزه میشود و این عمل به عنوان مثال با بمباران شدن آن توسط پرتویی از الکترونها صورت میپذیرد. این عمل ممکن است موجب شود که برخی از مولکولهای نمونه به تکههایی با بار مثبت شکسته شده یا صرفاً بدون تکه-تکه شدن بار مثبت پیدا کنند. سپس این یونها (تکهها) براساس نسبت جرم-به-بار و مثلاً از طریق شتاب پیدا کردنشان با کمک یک میدان الکتریکی یا مغناطیسی از هم جدا میشوند: یونهایی که نسبت بار-به-جرم یکسانی داشته باشند تحت انحراف یکسانی قرار میگیرند. این یونها توسط مکانیسمی همچون تکثیرگر الکترونی آشکار میشوند که قادر است ذرات باردار را آشکارسازی کند. سپس این نتایج به صورت طیفهایی از شدت شیکنال یونهای آشکارسازی شده نمایش مییابند که تابعی از نسبت جرم-به-بار است. این اتمها یا مولکولهایی که در نمونه قرار دارند را میتوان با همبستهسازی با جرمهای شناخته شده، جرمهای شناسایی شده یا از طریق الگوهای تکه-تکه شدنی که از پیش موجود اند، شناسایی نمود.... بیشتر در ویکی پدیا